Logo je grafični element oziroma simbol, ki je lahko sestavljen iz slike, besedila ali pa iz kombinacije obojega. Logo je pravzaprav razpoznavni zaščitni znak blagovne znamke, ki poskrbi za vizualno prezentacijo, zato da kupci lahko organizacijo lažje prepoznajo in jo povežejo z določenim produktom ali storitvijo. Unikaten logotip design predstavlja odlično priložnost, da se organizacija loči od ostale konkurence in se od nje tudi razlikuje.

Logotip

Zato je potrebno pred oblikovanjem znaka in grafične podobe raziskati tržišče in pregledati, kakšno zasnovo blagovne znamke ima konkurenca. Pri tem velja, da logo naj ne bi bil preveč nenavaden, saj bi kupec lahko imel težave z ustvarjanjem povezav med blagovno znamko in določenim produktom. Logotip podjetja mora vsebovati določene bistvene informacije, kot je dejavnost, storitve, prednosti, cilji in vizija. Na primer, grafični oblikovalec lahko v simbol izriše sliko elektronskega vezja, zato da bi prišla do izraza dejavnost organizacije, ki se ukvarja z računalniškim programiranjem.

Unikatna izdelava logotipa ustvari image organizacije

V oblikovalskem studiu Genius Creations se zavedamo, da sta logo in celostna grafična podoba prvi korak k prepoznavnosti blagovne znamke in hkrati pomembno vplivata na celoten image organizacije. Oblikovanje in izdelava logotipa zato sledita vaši viziji in željam, pri čemer z znanji in izkušnjami oblikovalcev skušamo ustvariti unikaten izdelek z določenimi elementi, ki so ključni za uspešen logotip design. Pri tem je pomembno, da je logo nepozaben, zato da si ga kupci dobro zapomnijo. Pri izdelavi logotipa se držimo načela, da mora biti zaščitni znak čim bolj preprost, vendar hkrati vsebuje tudi močno sporočilno vrednost. Vrhunski logotip design je tudi dosleden in brezčasen, saj pri oblikovanju ni dobro slediti trenutnim trendom, ki se lahko čez nekaj časa povsem spremenijo. Zato je pomembno, da zaščitni simbol blagovne znamke nikoli ne zastara. Poleg tega je za nadaljnje promocijske aktivnosti tudi pomembno, da je logo vsestranski in zasnovan na različnih platformah, zato da ga je mogoče vključiti v grafično podobo na plakatih, vizitkah, spletni strani in drugod.

Logotip design – tipografija, barve, dinamični elementi

Izdelava logotipa je zasnovana na določenih elementih, ki so del vsakega grafičnega oblikovanja. S temi elementi je mogoče na izviren način poudariti lastnosti blagovne znamke. Vrhunsko izdelan logo je unikaten, izstopajoč in navdihujoč ter sloni na identiteti blagovne znamke. Da bi to lahko dosegli, uporabimo prednosti tipografije, ki jo lahko spremljajo simboli in ikone. Logotip design je tako lahko sestavljen iz abstraktnih geometrijskih ali dekorativnih elementov, kot so različne linije, vizualna ločila ali pikčaste črte. Izdelava logotipa je sestavljena tudi iz ustrezne izbire barv, pri čemer je logo lahko črno-bel, enobarven ali večbarven. Večbarvni grafični znaki običajno vsebujejo palete barv v podobnih odtenkih. Barve v grafični podobi pa se morajo skladati z določenimi značilnostmi blagovne znamke, saj vsaka barva ponazarja določeno lastnost in čustvo. Logotip design vsebuje tudi statične ali dinamične elemente, ki se spreminjajo glede na kontekst oziroma platformo, v katero so postavljeni. Vizualna prezentacija tudi v tem primeru ostaja enaka, spremenijo se le določene lastnosti, zato da lahko logotip podjetja bolj izstopa in je bolj viden na različnih aplikacijah.

Vsestranski logotip podjetja za uporabo v različnih aplikacijah

Logo, ki je izdelan iz vektorske grafike, ne sme izgubiti kakovosti, ne glede na njegovo uporabo v različnih medijih in aplikacijah, kot je tisk, digitalne vsebine, graviranje, vezenje in drugo. Izdelava logotipa z vektorskimi oblikami je zato usmerjena v vsestranskost, kar pomeni, da se logotip design lahko uporabi tako na vizitkah, spletnih straneh, panojih in promocijskem materialu. G&g oblikovalci celostne grafične podobe poskrbijo za to, da logo z raster grafiko shranijo v JPEG ali PNG datoteke, logo z vektorsko grafiko pa shranijo v datoteko EPS ali Illustrator. Iz teh datotek se logotip design lahko enostavno uporabi v različnih aplikacijah. Ko je izdelava logotipa in celostne grafične podobe končana, pa se logo lahko takoj ali kasneje uporabi v različnih medijih. V oblikovalskem studiu GCreations lahko zaščitni znak z grafično podobo uporabimo na materialih za poslovanje, kot so vizitke, dopisi in kuverte ter na poslovnih darilih, kot so katalogi, mape, svinčniki in drugo. Logo lahko prav tako uporabimo na različnih embalažah, plakatih, tablah in nenazadnje tudi na spletni strani.

Logotip – cena za oblikovanje je odvisna od več dejavnikov

Cena za logotip lahko zelo variira, od sto evrov pa vse tja do tisoč evrov in več. Bistvena razlika je v znanju in izkušnjah oblikovalcev ter predvsem v tem, koliko časa in truda oblikovalci vložijo v  raziskovanje blagovne znamke, same organizacije in njenih konkurentov. Izdelava in oblikovanje logotipa v prvi fazi vključuje pridobivanje informacij o značilnostih organizacije in o njenih produktih ali storitvah. Če ta korak oblikovalec preskoči ali pa naredi površno, je zelo velika verjetnost, da logotip design ne bo uspešen, morda celo generičen in že večkrat viden. Logo prav tako ne bo odražal bistvenih elementov, ki predstavljajo blagovno znamko organizacije. Profesionalna izdelava logotipa namreč vključuje tudi ustvarjanje številnih oblikovalskih konceptov, prečiščevanje konceptov z največ potenciala, predstavitev predlogov z revizijo na podlagi povratnih informacij ter pripravo več različnih barvnih in kompozicijskih različic logotipa. Cena za oblikovanje logotipa se v našem G&g studiu razlikuje glede na potrebe in želje stranke. Ker je vsak logo izdelan po meri, se temu prilagaja tudi cena.